Hvordan kan en best forebygge alkohol- og rusmisbruk? Hva kan lokalmiljøet gjøre for å sørge for et effektivt og godt rusforebyggende arbeid i sine lokalsamfunn? I dag er vi på plass i Skien og kjører debatt.
"- Godt foreldrenettverk, tørre å snakke om alkohol og rus, samt gode fritidstilbud er gode virkemidler for å forbygge alkohol og rusbruk blant unge, sier Cecilie Widnes fra IOGT.
"
I dag er tallene på bruk av alkohol og narkotika nedadgående. Norske ungdommer bruker også mindre hasj eller marihuana enn norske ungdommer ellers i Europa. Blant ungdommer i 15-16 års alderen svarer 7 prosent at de har brukt stoffet siste måneden. Likevel advarer IOGT-lederen mot at en skal støtte seg på lave tall og ikke ta narkotikadebatten på alvor.
- Selv om bruken er lav og nedadgående, skal man være observant på utviklingen. Ungdom forholder seg til narkotika på en annen måte enn før. Mange opplever det som et lite farlig stoff og uttalelser som «alle røyker cannabis» eller at «alkohol er farligere», er vanlig påstander i debatten. Derfor er det viktig at vi møter slike påstander med gode forskningsbaserte argumenter, sier Widnes.
LES OGSÅ: De siste årene har vi sett en klar trend til reduksjon av ungdomsdrikkingen.
Dagens konferanse i Skien er den 14 i rekken av IOGTs forebyggingsseminar.
- Målet er å sette fokus på betydningen av et godt og effektivt forebyggingsarbeid innen alkohol- og rus i ulike kommuner landet rundt. Økt kunnskap om og fokus på skadevirkninger er nødvendig og må være en del av det forebyggende arbeidet, sier konferanseleder i IOGT, Roald Heggernes.
LES OGSÅ: Slik jobber IOGT for tryggere lokalsamfunn
I Skien har en lenge hatt fokus på problematikken og Telemarksbyen har i en årrekke jobbet tverrfaglig med forebygging hos unge.
- Vi ser en holdningsendring som bekymrer oss. Derfor har vi iverksatt en rekke tiltak, forteller Frøydis Straume som er SLT-koordinator i Skien kommune.
Hun legger vekt på at arbeidet krever ressurser og at det er viktig å være tett på ungdommene. Natteravntjeneste, oppsøkende team, informasjonskampanjer, spørreundersøkelser og kunnskapsbygging er noen av virkemidlene som brukes.
"- Ungdom er ferskvare og det er avgjørende at vi jobber for at det vi ikke ønsker ikke skjer. Det er viktig at unge får den hjelpen de trenger akkurat når de trenger den, sier SLT-koordinatoren.
"
Hun peker på at ungdommer i dag står overfor flere utfordringer.
- Det er mange ting som gjør at det er utfordrende både for unge og foreldre i dag. Manglende bevissthet om egne valg, tilfeldighetene som ligger til grunn for førstegangsbruk av hasj, foresatte som prioriterer egentid og tilstedeværelse i stedet for samvær med barna og enorme digitale muligheter som gjør det mulig å kjøpe, selge og bruke, gjør hverdagen utfordrende, understreker Straume.
Også Arne Klyve, seniorrådgiver i rusfeltet ved Bergensklinikkene, fremhever at vi må tørre å snakke med barna våre fra de er små.
- Den viktigste evnen vi mennesker har er empatien. Den må utvikles tidlig. Derfor må vi ha samtaler med barna om hva empati er fra de er helt små, råder Klyve.
Gjennom sitt årelange arbeid i rusfeltet har han jobbet med mange som selv har havnet på skråplanet, men også mange som rammes av andres misbruk.
- Alkohol og rusmisbruk rammet hardt. Både brukeren selv, men også uskyldig tredjepart og andre. Vi pleier å si at for hver rusmisbruker rammer det syv i familie eller omgangskretsen rundt, sier Klyve.
Det koster samfunnet enorme summer hvert år. Det er alltid billigere å forebygge enn å reparere, sier han.
Det er ikke et uttrykk for solidaritet å bygge opp under den stadig mektigere cannabisindustrien, skriver generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i IOGT i Klassekampen 4.juli.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Hvordan påvirker økende forskjeller og det flerkulturelle samfunnet ungdommens rusbruk? Forskere og fagpersoner kommer for å snakke om ungdommens livssituasjon og inkluderende rusforebygging.
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
Forskning viser at tidlig stengetid gir mindre vold og lengre skjenketid har vist seg å gi økt vold (også når den har vært så lang at det har ført til redusert ansamling av folk ute i byen).
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!