Eldre er mer følsomme for alkohol, og alkoholforbruket samt alkoholrelaterte skader øker i denne gruppen.
Svenske IOGT har utarbeidet en egen rapport som avdekker at eldre er mer følsomme for alkohol og mer utsatt for sykdom og ulykker, selv ved et relativt lavt forbruk. I tillegg øker alkoholforbruket og alkoholrelaterte skader blant eldre.
Hovedårsaken til at eldre er mer følsomme overfor alkohol er en kombinasjon av flere ting. Det ene er det fysiologiske, hvordan kroppens celler bryter ned alkoholen ved inntak.
- Jo eldre man er, desto jo høyere blir alkoholinnholdet i blodet ved å drikke samme mengde alkohol. Dette kan forklare at risikoen for sykdommer og ulykker også øker med relativt små mengder alkohol, sier Sven Andreasson, professor i sosialmedisin, Karolinska Institutet.
Videre er medisinbruk også med på å øke følsomheten for alkohol.
Det er en markant økning i risikobruk blant 75-åringer. Mellom 1977 og 2006 økte andelen risikobruk blant eldre kvinner 1 til 10 prosent.
For eldre menn økte tallet fra 19 til 27 prosent.
- Det er viktig å synliggjøre helsemessige og sosiale virkninger av alkoholen hos eldre, det vil si personer over 65 år,
siden levevanene man har som eldre i stor grad påvirker risiko for sykdom, sier Sven Andreasson.
Les hele rapporten her: Alkohol og eldre
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Frå naturen si side er vi rusta for å handtere alkohol i små mengder feks frå gjæra mat. Denne alkoholen må kroppen handtere, elles ville maten bli farleg for oss. Men når alkoholkonsentrasjonen aukar må kroppen over på reserveløysingar.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
De siste årene har vi sett en klar trend til reduksjon av ungdomsdrikkingen.
Vi får midler til mye av vårt forebyggende arbeid fra Helsedirektoratet. Dette er hva vi har skrevet i søknaden omkring det faglige grunnlaget for våre valg i forebyggingsarbeidet.