Alkoholpolitiske virkemidler som restriksjoner på alkoholsalg til mindreårige eller berusede personer forutsetter håndheving for å være effektive. En kraftig økning i avdekkede overtredelser har ikke ført til flere bevillingsinndragelser.
Siden 2007 har det vert en kraftig økning i antall avdekkede overtredelser på salgs- og skjenkesteder. I 2007 rapporterte kommunene om 791 overtredelser. I 2010 var tallet 1298.
En stor andel av de avdekkede overtredelsene er mindre alvorlige. Overskjenking og salg/skjenking til mindreårige avdekkes sjelden.
Flere avdekkede overtredelser har ikke ført til flere bevillingsinndragelser.
Les mer i rapporten ”Kommunenes forvaltning av alkoholloven 2012” her
Restriksjoner på for eksempel alkoholsalg til mindreårige eller berusede personer forutsetter håndheving for å være effektive.
Kilde:
Tre studier av overskjenking i Bergen, Trondheim og Oslo har brukt skuespillere som spilte beruset. Forskerne avdekket omfattende overskjenking i alle tre byene. Studiene konkluderer med at skjenkestedenes kontroll av gjestene er mangelfull. I studien fra Bergen konkluderes det også med at «(…) Kursingen må følges av en effektiv håndheving av lovverket i form av mer og bedre kontroll, og sanksjonering av lovbrudd (…)».
Her kan du lese studien fra Bergen, studien fra Trondheim og studien fra Oslo
To studier av salgs- og skjenkekontroll i henholdsvis Skien, og Porsgrunn og Bamble, avdekker store mangler i kommunenes kontroller av salgs- og skjenkesteder – både når det gjelder lovens minimumskrav til antall kontroller, og kontrollenes kvalitet. Siden 2004 var det avdekket svært få brudd på alkoholloven i de tre kommunene, og kun et mindretall av disse hadde ført til inndragelse av bevilling. Rapportene konkluderer blant annet med et behov for skjerpede kontrollrutiner og bedre opplæring av kontrollørene.
Kilder:
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
Det står bra til med ungdom i Oslo. Det er hovedkonklusjonen i Ung i Oslo-undersøkelsen for 2023. – Trivselen øker og færre forteller om ensomhet og psykiske plager, sier Andres Bakken ved NOVA.
IOGT synes det er trist at næringsinteresser brukes som argumenter for å liberalisere alkoholpolitikken i Kristiansand og Søgne, skriver Tor Arne Walskaar i Fædrelandsvennen.
Mange barn strevar med å prøve å tilpasse seg det som skjer, når vaksne rundt dei brukar alkohol. Dei kan verke upåverka og tilsynelatande ha det bra sjølv om foreldra misbrukar alkohol. Men vi veit at dette ofte kan vere ein fasade, for barna prøver å skjule dei problema som alkoholen er årsak til.
På våre fagdager samles politikere, fagfolk og representanter for frivillige organisasjoner til ruspolitisk oppdatering og gjennomgang av utfordringene i sitt lokalsamfunn.
Ørnulf Thorbjørnsen ble enstemmig valgt som IOGTs nye leder på årets landsmøte. Han har ambisjon om å utvikle IOGT videre.
Vi får midler til mye av vårt forebyggende arbeid fra Helsedirektoratet. Dette er hva vi har skrevet i søknaden omkring det faglige grunnlaget for våre valg i forebyggingsarbeidet.