Flere studier viser en klar sammenheng mellom endringer i aldersgrenser og endring i ungdoms alkoholforbruk.
Du må være 18 år i Norge for å kunne kjøpe eller bli skjenket øl. vin eller andre produkter med alkoholstyrke under 22 vol.prosent. For produkter over 22 vol.prosent er grensen 20 år.
De aller fleste land har en eller annen aldersgrense. Noen også for bruk av alkohol. En oversikt over grensene i andre land finner du her.
Flere studier viser en klar sammenheng mellom endringer i aldersgrenser og endring i ungdoms alkoholforbruk. Vårt naboland, Danmark, hadde lenge ingen aldersgrenser, men i 200a ble det satt en aldersgrense for salg til 15 år. Dette første til en nedgang på 36% i andelen ungdommer under 15 år som brukte alkohol sist måned. (Møller, 2002, S. 92)
Det er godt dokumentert fra forskning både i USA og Australia at endringer i aldersgrensen for kjøp av alkohol har betydelig effekt på så vel trafikkdødsfall som andre skader.
Les mer i artikkelen “Regulering av pris og tilgjengelighet på alkohol”
Alderskontroll avgjørende
Betydningen av aldersgrensene er avhengig av hvordan, og i hvilken grad disse håndheves. Dessverre er det for mange mindreårige som trass i lovverket får kjøpt alkohol. Juvente gjennomfører årlig sin skjenkekontroll. I den siste undersøkelsen solgte 361 av 1224 butikker, eller rundt en tredjedel av butikkene, alkohol til mindreårige. Kontrollrapporter fra alle årene finner dere her.
I en forskningsartikkel fra 2007 viser en gruppe SIRUS-forskere at en stor andel mindreårige får kjøpe alkohol på skjenkesteder, i butikker og (i mindre grad) på Vinmonopolet. Forskerne konkluderer blant annet med at «(…) skjerpet håndheving av aldersgrensen hovedsakelig i butikker og på skjenkesteder vil begrense ungdoms tilgang til alkohol».
Les mer i artikkelen “Håndheves aldersgrensen for å få kjøpt alkohol?”
Helseminister Ingvild Kjerkol presenterte ny folkehelsemelding fra regjeringa 31. mars 2023, med blant anna mål om 20 prosent nedgang av skadeleg alkoholbruk.
Vi søker nå etter en politisk rådgiver som vil være med på å sette agendaen i ruspolitikken og skape forståelse for viktigheten av å gjøre forebygging til jobb nummer en.
Søknadsfrist: 20.05.24
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Forskning viser at tidlig stengetid gir mindre vold og lengre skjenketid har vist seg å gi økt vold (også når den har vært så lang at det har ført til redusert ansamling av folk ute i byen).
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Vi får midler til mye av vårt forebyggende arbeid fra Helsedirektoratet. Dette er hva vi har skrevet i søknaden omkring det faglige grunnlaget for våre valg i forebyggingsarbeidet.