Korona-pandemien har fått regjeringer, myndigheter og forskere verden over til å gå sammen for å redde menneskeliv. Hva har alkoholbruken betydd for smittespredning, belastningen på helsevesenet og befolkningens psykiske helse?
Alkoholbruken har blitt håndtert på ulike måter i denne perioden. Noen land har vært raske med å minske tilgjengeligheten, mens andre har sett alkohol som en mulig redning for den lokale økonomien.
Den åttende rapporten i den svenske rapportserien "Alkoholen og samfunnet" handler om alkoholens rolle i spredningen av smittespredning og utbruddet av covid-19.
Rapporten beskriver effekten av alkohol på immunforsvaret og viktigheten av alkohol for spredning av infeksjon –men også hvordan angst, sosial isolasjon og arbeidsledighet har påvirket forbruket og måten alkoholindustrien og verdens regjeringer har handlet på.
Rapporten er skrevet av en gruppe av noen av verdens ledende alkoholforskere. Movendi international er en av flere organisasjoner som initierte rapporten Alkohol og Koronapandemien.
Det er også mulig å bestille en trykt versjon av rapporten her.
Per Leimar, politisk rådgiver i IOGT-NTO presenterte rapporten i vårt IOGT-Webinar 15. februar 2021
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.
Alkohol gir økt helserisiko allerede fra første glass. Alkohol er eit rusmiddel som treffer praktisk talt alle organ i kroppen, og har ingen positive effekter, ein ikke også kan oppnå på tryggare måter.
Nesten én av ti amerikanere bruker nå cannabis regelmessig. Høyest er bruken blant unge voksne, og i statene som har legalisert bruk er 30 % av unge voksne regelmessige brukere.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Som en del av den verdensomspennende dugnaden for å begrense corona-pandemien har mange av oss blitt bedt om å holde oss hjemme. Det er en god anledning til å treffes på tvers av landegrensene.
Frå naturen si side er vi rusta for å handtere alkohol i små mengder feks frå gjæra mat. Denne alkoholen må kroppen handtere, elles ville maten bli farleg for oss. Men når alkoholkonsentrasjonen aukar må kroppen over på reserveløysingar.