Korona-pandemien har fått regjeringer, myndigheter og forskere verden over til å gå sammen for å redde menneskeliv. Hva har alkoholbruken betydd for smittespredning, belastningen på helsevesenet og befolkningens psykiske helse?
Alkoholbruken har blitt håndtert på ulike måter i denne perioden. Noen land har vært raske med å minske tilgjengeligheten, mens andre har sett alkohol som en mulig redning for den lokale økonomien.
Den åttende rapporten i den svenske rapportserien "Alkoholen og samfunnet" handler om alkoholens rolle i spredningen av smittespredning og utbruddet av covid-19.
Rapporten beskriver effekten av alkohol på immunforsvaret og viktigheten av alkohol for spredning av infeksjon –men også hvordan angst, sosial isolasjon og arbeidsledighet har påvirket forbruket og måten alkoholindustrien og verdens regjeringer har handlet på.
Rapporten er skrevet av en gruppe av noen av verdens ledende alkoholforskere. Movendi international er en av flere organisasjoner som initierte rapporten Alkohol og Koronapandemien.
Det er også mulig å bestille en trykt versjon av rapporten her.
Per Leimar, politisk rådgiver i IOGT-NTO presenterte rapporten i vårt IOGT-Webinar 15. februar 2021
Mange nordmenn har de siste årene tatt en hvit januar etter en fuktig jul. Nå skal de få drahjelp av blant annet IOGT og Juvente gjennom appen TryDry og nettsiden bedreuten.no. Sjansen for å lykkes med en Hvit måned er dobbelt når man gjør det i tilknytning til en slik kampanje.
De som deltar i Hvit januar-kampanjen og bruker appen TryDry har dobbelt så stor sjanse for å nå målet sitt om en hvit måned. Kjenner du noen som ønsker å kutte ned på drikkingen sin? Tips dem om hvitjanuar.no
No er jula 2023 attom. No er nyårsfeiringa i Noreg attom. Då kan det kanskje vere litt lurt å entre ettertanken si verd.
- Alkohol har for mange alvorlige bivirkninger til å kunne anbefales som medisin, uttaler alkoholforsker Fred Rune Rahm, ved KoRUs Sør, Borgestadklinikken.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Mange ungdom blir sittende mye inne foran skjerm nå. For de som har det litt vanskelig fra før er det ekstra viktig med frisk luft, psykisk aktivitet og noen å prate med nå. Møteplassen vår i Karmøy inviterer ungdommene med ut på tur for å lufte ut litt.