Korona-pandemien har fått regjeringer, myndigheter og forskere verden over til å gå sammen for å redde menneskeliv. Hva har alkoholbruken betydd for smittespredning, belastningen på helsevesenet og befolkningens psykiske helse?
Alkoholbruken har blitt håndtert på ulike måter i denne perioden. Noen land har vært raske med å minske tilgjengeligheten, mens andre har sett alkohol som en mulig redning for den lokale økonomien.
Den åttende rapporten i den svenske rapportserien "Alkoholen og samfunnet" handler om alkoholens rolle i spredningen av smittespredning og utbruddet av covid-19.
Rapporten beskriver effekten av alkohol på immunforsvaret og viktigheten av alkohol for spredning av infeksjon –men også hvordan angst, sosial isolasjon og arbeidsledighet har påvirket forbruket og måten alkoholindustrien og verdens regjeringer har handlet på.
Rapporten er skrevet av en gruppe av noen av verdens ledende alkoholforskere. Movendi international er en av flere organisasjoner som initierte rapporten Alkohol og Koronapandemien.
Det er også mulig å bestille en trykt versjon av rapporten her.
Per Leimar, politisk rådgiver i IOGT-NTO presenterte rapporten i vårt IOGT-Webinar 15. februar 2021
Enestående familier har innstilt all aktivitet på grunn av corona. Isteden har de laget en påskekalender der det hver dag kommer tips til en aktivitet man kan gjøre sammen hjemme.
16.-20. november 2020 var The 8th European Awareness Week on Alcohol-Related Harm. Målet med uken er å øke bevisstheten rundt alkoholrelaterte skader i Europa og viktigheten av en samordnet alkoholpolitikk.
Alkoholpolitiske virkemidler settes på dagsorden i Europe’s Beating Cancer Plan. Og vi kan forventer positive effekter også for Norge allerede i år.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
9. september er det valg, og nye kommunestyre vil bli dannet for de fire neste årene. En av de viktigste oppgavene til de folkevalgte bør være å gjøre vedtak som sikrer gode lokalsamfunn med friske innbyggere. Det betyr blant annet at det må være lett å ta sunne valg.
Selv om dørene er stengt jobber ansatte og frivillige på spreng for å holde oppe et tilbud til rusmisbrukere som vanligvis kommer på Sammen-sentrene.