Et viktig funn fra i IOGTs undersøkelse er at folk begrenser alkoholbruken i parken på grunn av forbudet. Loven er slik et godt forebyggende tiltak – særlig i aldergruppen 18-29 år.
At loven forebygger kommer tydeligere frem i spørsmålet om man har valgt å begrense sin egen alkoholbruk på offentlig plass fordi det ikke er lov.
Hele 63 prosent av unge voksne (18-29 år) oppgir at forbudet har gjort at de begrenser sin egen alkoholbruk på offentlig plass. Tilsvarende tall for alle aldersgrupper er 53 prosent. Disse tallene viser at lovgivningen former holdninger og har en viktig forebyggende effekt.
På spørsmålet om man har latt være å drikke alkohol på offentlig plass fordi det ikke er lov svarte 43 prosent av de spurte ja og 16 svarte nei. I aldersgruppen 18-29 år svarte hele 55 prosent av de spurte at de har latt være å drikke på offentlig plass fordi det ikke er lov.
Disse tallene viser tydelig at forbudet fører til redusert alkoholbruk på offentlig plass. Lovgivningen former holdninger og har en viktig forebyggende effekt.
Undersøkelsen spurte også hva folk tror vil skje dersom et forbud oppheves, og det er en tydelig bekymring i befolkningen for økt alkoholbruk på offentlig plass dersom en liberalisering skulle skje.
53 % av de spurte oppgav at de er enten ganske enig eller helt enig i påstanden om at de er bekymret for at det vil bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet oppheves.
Kun 29 % sa at de er ganske uenig eller helt uenig i samme påstand.
Kvinner viser en større bekymring enn menn. 59 % av kvinnene og 48 % av mennene svarer at de er ganske enig eller helt enig i påstanden.
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.
Debatten om alkoholbruk på offentlig plass kan bære preg av en idyllisk fremstilling av voksne i vennegrupper som i ro og fordragelighet deler en flaske vin eller et par pils. Heldigvis er det slik de fleste oppfører seg når de drikker ulovlig på offentlig sted.
Et nasjonalt forbud gjør det enkelt å forstå reglene, forebygger utrygghet og bidrar til at parker og fellesområder er trygge og tilgjengelige for alle. Når reglene er like overalt, blir det lettere å håndheve dem – og tryggere for alle.
§ 8-9. Serverings- og drikkeforbud
Det er forbudt å drikke eller servere alkohol med mindre det foreligger bevilling til dette, og selv om dette skjer uten vederlag.
Nesten 1 av 3 under 29 år rapporterer at de har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass i løpet av de to siste årene. Åtte av ti voldstilfeller er knyttet til alkoholbruk.
Det er kun 14 av 53 land i WHO Europa-regionen som ikke har regulering av alkoholbruk på offentlig sted (park og gate).
34 land har enten forbud eller delvis forbud mot dette. Vi har samlet noen eksempler på erfaringer med ulike typer reguleringer.