Et viktig funn fra i IOGTs undersøkelse er at folk begrenser alkoholbruken i parken på grunn av forbudet. Loven er slik et godt forebyggende tiltak – særlig i aldergruppen 18-29 år.
At loven forebygger kommer tydeligere frem i spørsmålet om man har valgt å begrense sin egen alkoholbruk på offentlig plass fordi det ikke er lov.
Hele 63 prosent av unge voksne (18-29 år) oppgir at forbudet har gjort at de begrenser sin egen alkoholbruk på offentlig plass. Tilsvarende tall for alle aldersgrupper er 53 prosent. Disse tallene viser at lovgivningen former holdninger og har en viktig forebyggende effekt.
På spørsmålet om man har latt være å drikke alkohol på offentlig plass fordi det ikke er lov svarte 43 prosent av de spurte ja og 16 svarte nei. I aldersgruppen 18-29 år svarte hele 55 prosent av de spurte at de har latt være å drikke på offentlig plass fordi det ikke er lov.
Disse tallene viser tydelig at forbudet fører til redusert alkoholbruk på offentlig plass. Lovgivningen former holdninger og har en viktig forebyggende effekt.
Undersøkelsen spurte også hva folk tror vil skje dersom et forbud oppheves, og det er en tydelig bekymring i befolkningen for økt alkoholbruk på offentlig plass dersom en liberalisering skulle skje.
53 % av de spurte oppgav at de er enten ganske enig eller helt enig i påstanden om at de er bekymret for at det vil bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet oppheves.
Kun 29 % sa at de er ganske uenig eller helt uenig i samme påstand.
Kvinner viser en større bekymring enn menn. 59 % av kvinnene og 48 % av mennene svarer at de er ganske enig eller helt enig i påstanden.
Pils i park er en tematikk som ofte blir debattert, og det har også vært ulike politiske forslag om en liberalisering av lovverket.
- Jeg ville ikke tatt med meg Marius opp dit, slik det er nå. Det er ikke så barnevennlig, sa Marit Bjørgen. God informasjon om alkoholforbudet i forkant av arrangementet både fra arrangør, politi og kommunen ville skapt andre forventnigner og bedre rammer rundt skifesten.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
64 % mener alkoholforbudet langs skisporene i Holmenkollen Skifestival må håndheves bedre. IOGTs undersøkelse viser at 51% opplever alkoholbruken så problematisk at de ikke ville tatt med barn inn i området.
Forbudet mot drikking på offentlig sted skal sikre at barn og ungdom føler seg trygge når de går på gata, er i parken eller på stranda. 1 av 4 ungdom under 30 år har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.