Eldre er mer følsomme for alkohol, og alkoholforbruket samt alkoholrelaterte skader øker i denne gruppen.
Svenske IOGT har utarbeidet en egen rapport som avdekker at eldre er mer følsomme for alkohol og mer utsatt for sykdom og ulykker, selv ved et relativt lavt forbruk. I tillegg øker alkoholforbruket og alkoholrelaterte skader blant eldre.
Hovedårsaken til at eldre er mer følsomme overfor alkohol er en kombinasjon av flere ting. Det ene er det fysiologiske, hvordan kroppens celler bryter ned alkoholen ved inntak.
- Jo eldre man er, desto jo høyere blir alkoholinnholdet i blodet ved å drikke samme mengde alkohol. Dette kan forklare at risikoen for sykdommer og ulykker også øker med relativt små mengder alkohol, sier Sven Andreasson, professor i sosialmedisin, Karolinska Institutet.
Videre er medisinbruk også med på å øke følsomheten for alkohol.
Det er en markant økning i risikobruk blant 75-åringer. Mellom 1977 og 2006 økte andelen risikobruk blant eldre kvinner 1 til 10 prosent.
For eldre menn økte tallet fra 19 til 27 prosent.
- Det er viktig å synliggjøre helsemessige og sosiale virkninger av alkoholen hos eldre, det vil si personer over 65 år,
siden levevanene man har som eldre i stor grad påvirker risiko for sykdom, sier Sven Andreasson.
Les hele rapporten her: Alkohol og eldre
Legeforeningen kaller alkohol og helse «det bagatelliserte alvor», og slår fast at alkohol er det rusmiddelet som forårsaker flest helseskader.
16.-20. november 2020 var The 8th European Awareness Week on Alcohol-Related Harm. Målet med uken er å øke bevisstheten rundt alkoholrelaterte skader i Europa og viktigheten av en samordnet alkoholpolitikk.
Alkoholpolitiske virkemidler settes på dagsorden i Europe’s Beating Cancer Plan. Og vi kan forventer positive effekter også for Norge allerede i år.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
9. september er det valg, og nye kommunestyre vil bli dannet for de fire neste årene. En av de viktigste oppgavene til de folkevalgte bør være å gjøre vedtak som sikrer gode lokalsamfunn med friske innbyggere. Det betyr blant annet at det må være lett å ta sunne valg.
Mange nordmenn har de siste årene tatt en hvit januar etter en fuktig jul. Nå skal de få drahjelp av blant annet IOGT og Juvente gjennom appen TryDry og nettsiden bedreuten.no. Sjansen for å lykkes med en Hvit måned er dobbelt når man gjør det i tilknytning til en slik kampanje.
Vi får midler til mye av vårt forebyggende arbeid fra Helsedirektoratet. Dette er hva vi har skrevet i søknaden omkring det faglige grunnlaget for våre valg i forebyggingsarbeidet.