Alkoholpolitiske virkemidler som restriksjoner på alkoholsalg til mindreårige eller berusede personer forutsetter håndheving for å være effektive. En kraftig økning i avdekkede overtredelser har ikke ført til flere bevillingsinndragelser.
Siden 2007 har det vert en kraftig økning i antall avdekkede overtredelser på salgs- og skjenkesteder. I 2007 rapporterte kommunene om 791 overtredelser. I 2010 var tallet 1298.
En stor andel av de avdekkede overtredelsene er mindre alvorlige. Overskjenking og salg/skjenking til mindreårige avdekkes sjelden.
Flere avdekkede overtredelser har ikke ført til flere bevillingsinndragelser.
Les mer i rapporten ”Kommunenes forvaltning av alkoholloven 2012” her
Restriksjoner på for eksempel alkoholsalg til mindreårige eller berusede personer forutsetter håndheving for å være effektive.
Kilde:
Tre studier av overskjenking i Bergen, Trondheim og Oslo har brukt skuespillere som spilte beruset. Forskerne avdekket omfattende overskjenking i alle tre byene. Studiene konkluderer med at skjenkestedenes kontroll av gjestene er mangelfull. I studien fra Bergen konkluderes det også med at «(…) Kursingen må følges av en effektiv håndheving av lovverket i form av mer og bedre kontroll, og sanksjonering av lovbrudd (…)».
Her kan du lese studien fra Bergen, studien fra Trondheim og studien fra Oslo
To studier av salgs- og skjenkekontroll i henholdsvis Skien, og Porsgrunn og Bamble, avdekker store mangler i kommunenes kontroller av salgs- og skjenkesteder – både når det gjelder lovens minimumskrav til antall kontroller, og kontrollenes kvalitet. Siden 2004 var det avdekket svært få brudd på alkoholloven i de tre kommunene, og kun et mindretall av disse hadde ført til inndragelse av bevilling. Rapportene konkluderer blant annet med et behov for skjerpede kontrollrutiner og bedre opplæring av kontrollørene.
Kilder:
Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk.
Som samfunn har vi et ansvar for at alle barn og ungdommer skal føle seg trygge både hjemme og ute, i tillegg til å forebygge at de får rusproblemer senere i livet.
SHOT-undersøkelsen viser økt narkotikabruk blant studenter, og sterkere støtte til legalisering. Med litt over 60 000 deltakende studenter er Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHot) Norges største undersøkelse om studenters helsesituasjon.
Vi har gått gjennom valgprogrammene for å finne ut hva de mener i saker som er viktige for å bidra til at flere får en alkoholfri barndom.
På IOGTs politiske seminar hadde vi fokus på hvordan samfunnet kunne gjøre det lettere for unge å ta rusfrie valg. Ungdom trenger gode alkoholfrie fritidsarenaer. Det er et problem at alkoholbruk gjør mange kulturopplevelser og også politisk aktivitet utilgjengelig for ungdom.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Vi får midler til mye av vårt forebyggende arbeid fra Helsedirektoratet. Dette er hva vi har skrevet i søknaden omkring det faglige grunnlaget for våre valg i forebyggingsarbeidet.