IOGT jobber for å endre samfunnet til det bedre. Mange av tipsene til aktiviteter her handler om å jobbe for å oppnå IOGTs ideologiske mål. Det gjør vi på ulike måter, ikke bare ved å aksjonere politisk, men like mye ved å skape alternative møteplasser. Vi ønsker at IOGT skal fungere som en hyggelig sosial møteplass, som gjør den rusfrie praksisen mer morsom og kreativ. Derfor begynner aktivitetsheftet med forslag til aktiviteter som først og fremst handler om å ha det hyggelig. For oss er det sosiale også en måte å fremme våre ideer på. Men her finner dere også noen tips til hvordan disse aktivitetene kan få en enda sterkere ideologisk vri.
1. Drikkekurs – hva drikker man når man er avholds?
Det er ikke alltid like greit å vite hva man skal drikke på fest når man ikke drikker alkohol. Man blir lei av brus, kaffe og de få alkoholfrie vinene som finnes der ute etter en stund, og man vil ha noe skikkelig i glasset. Her er det to alternativ: Tipskveld Alle i laget tar med seg sin favoritt alkoholfrie drikke. Gjerne noe som er spesielt. På den måten kan man la seg inspirere av andres løsninger. Her kan man ha en morsom kveld med mange smaker. Ønsker man å spille litt på drikkeritualer kan man gjøre det morsomt, og litt spesielt, ved å lage skikkelige smaksstasjoner med spyttebøtter og det hele. TIPS: Sørg for at det er litt stilige glass og litt pynt tilgjengelig, så blir drikkeopplevelsen enda hyggeligere. Inviter en ekspert Inviter en barista eller en bartender eller en lokal ekspert til å komme å vise dere hvordan man kan lage kule og velsmakende alkoholfrie drikker. TIPS: Dersom dere ønsker å gi kvelden et mer ideologisk preg, kan dere invitere med tidligere rusmisbrukere, eller arrangere kvelden i samarbeid med f.eks Familieklubbene eller AA. TIPS: Dette kan også brukes som en god anledning til en ideologisk diskusjon. Hvorfor er vi avholds? Det er en fin mulighet for medlemmene til å tenke over sitt standpunkt og finslipe argumentene
2. Bakekonkurranse
Hvem lager den beste sjokoladekaken? Inviter til konkurranse, enten med ferdigbakte kaker, eller kaker som bakes på stedet. Dette er en aktivitet som barn kan være med på også. Hva med å la barna være dommere?
TIPS: En ideologisk vri på en slik samling er å bake til et godt formål fremfor en konkurranse.
3. Start egen cafe
En cafe kan drives på ulike måter. Både når det gjelder hvilke ambisjoner dere har, og hvilket konsept dere velger.
Det mest ambisiøse er selvsagt å drive en selv. En enklere måte er å leie et allerede eksisterende utested en eller flere ganger i måneden. I Oslo har man gjort akkurat dette, og en av de som har stått bak disken en gang i måneden er Pernille Christensen. – Vi kaller tiltaket for ”Påfyll” forteller Pernille. Fordi vi både vil samle folk i et rusfritt miljø, og fordi vi vil gi folk noen ekstra opplevelser som de kanskje ikke ellers opplever i utelivet i Oslo. Derfor har vi på alle kveldene et program.
Denne våren har vi hatt et foredrag om utviklings- og russituasjonen på Sri Lanka, vi har hatt EU-debatt, besøk av ungdommens Røde Kors, og en kulturkveld hvor noen av gjestene selv viste sine talenter. Men like viktig er det å sørge for å skape et trivelig miljø i cafeen. Pernille innrømmer at det kan ta mye tid å drive en slik cafe, slik at det er viktig å tilpasse aktiviteten til de ressursene de har. De har også fått mye hjelp fra konsulenten som Region øst har i Oslo, slik at man ikke har vært helt avhengig av frivillige krefter. Bl.a har hun hjulpet til med å booke program og drevet markedsføring av tiltaket. Her er det laget postkort som er lagt ut på andre utesteder i Oslo. Men de som har stått bak disken, og ordnet med mat og drikkevare, er alle frivillige IOGT-medlemmer i Oslo.
Stedet som de leier en gang i måneden, SubCafe, er også til vanlig et rusfritt sted. Det var en fordel i dette tilfellet, siden de hadde et rikt utvalg av ulike alkoholfrie alternativer bak disken. ”Vi er jo også en potensiell kundegruppe for cafeen andre kvelder i uken.” sier Pernille.
5. Teater
Teater er et tema som dere kan gjøre mye ut av. Dere kan gå på teater selv, og kanskje diskutere stykket etterpå. Er dere i det kreative hjørnet kan dere sette opp et stykke selv, eller leke teatersport. Juba trenger ledere til sine barneteatergrupper. Mer om det under Juba senere i heftet.
6. Gå på museum
Det er mye å lære der ute. Hva med en tur på museum? Se hva som har endret siden dere var der med skoleklassen en gang.
7. Sangkveld
Finn frem sangbøker og syng i vei. Kanskje dere kjenner en som kan akkompagnere med gitar eller pianospilling til?
Dersom dere ønsker å gjøre sangkvelden til en ideologisk affære har avholdsbevegelsen opp gjennom årene gitt ut flere sangbøker. På sentralkontoret har man fortsatt liggende sangbøker med sanger som er brukt i avholdsbevegelsen gjennom tidene.
8. Kor
Dette tar sangkvelden litt lenger. Et organisert kor er morsomt for de som liker å synge, og IOGT hadde tidligere flere sangkor rundt om i landet. Dersom dere blir flinke kan man opptre på ulike arrangementer – noe som gir god anledning til å spre IOGTs budskap.
9. Brettspillkvelder
Brettspill er noe mange har lyst til, men sjeldent får tid til. Eller man blir hindret av at man ikke har spill. Det trenger jo ikke være en kveld heller – det kan være en lørdagsformiddag, hvor barna er med og spiller sine egne spill. Her kan man kjøpe inn nye spill ofte og prøve dem ut. Hva med å anmelde dem på nettet? Man kan lage en side med litt spillinfo og litt IOGT-stoff som informerer folk om vår ideologi. Man kan også komme med i et testpanel for nye spill. Søknad om det sendes inn en gang i året. Se etter utlysning på bl.a www.brettspillguiden.no. Andre gode nettsider med tips om ulike brettspill er www. brettspill.no og www.spillskrinet.no
10. Domino
Domino høres kanskje ut som et barnespill, men det er mer avansert enn som så. De finnes i ulike typer fra Dobbel-12 til Dobbelt-18, og med andre regler enn du kanskje husker de fra barndommen. Du teller ender på brikkene, og får poeng. Se spilleregler på www.dominospiel.de Når dere er ferdige, så sender dere inn resultatet til den samme siden. Da blir dere også oppført på verdensrankingen. I desember går verdensmesterskapet i Domino av stabelen. Det er noe dere kan være med på der dere bor, og er kanskje den beste muligheten de fleste av oss noen gang får til å bli verdensmester.
11. Utenlandske radiostasjonerTa en kveld og hør på utenlandske radiostasjoner som sender på nettet – Dans til estisk listepop, hør på albanske nyheter eller slovensk radioteater. En god måte å friske opp språkkunnskapene på, og høre hva som særpreger de ulike stasjonene. En oversikt over de største nasjonale og lokale europeiske radiostasjoner som streamer sendingene deres på nettet finner dere på www.listenlive.eu. Ellers er det bare å søke på Google.
12. Historielag
Inviter lokale historieautoriteter som kan fortelle mer om hvordan samfunnet var tidligere. Gjerne med ekstra fokus på avholdsbevegelsens lokale historie. Om det er en annen IOGT-avdeling i nærheten kan dere også inviter et gammelt medlem derfra til å fortelle om hvordan IOGT arbeidet tidligere.
13. Reiselag
Man kan danne et reiselag, som reiser rundt i verden. Mellom turene samles man for å prate om forrige tur, vise bilder, planlegge neste, kanskje invitere en person fra stedet man skal reise til osv. Hva med en tur i halvåret for eksempel?
Her kan dere også invitere med dere folk som ikke er medlemmer. En reise der det på forhånd er avklart at det ikke bli noe fyll, er en god mulighet for å garantere barna en ferietur der de voksne ikke blir fulle. Før man reiser kan man ha en liten studiering om stedet man skal reise til. Da kan man også se på temaer innenfor vår ideologi. F.eks hvordan er det med menneskerettighetssituasjonen i landet eller hvordan er alkoholkulturen sammenlignet med Norge? Er man i det ideologiske hjørnet, kan man dra til områder hvor vår ideologi er i spesielt aktuelt
TIPS: Hva med å besøke landets IOGT-organisasjon eller et lokal lag på stedet dere besøker. Her kan man få nye venner og plukke opp noen ideer til hva man kan gjøre i laget når man kommer hjem. På www.iogt.org, kan dere finne en liste over hvor IOGT har medlemsorganisasjoner.
14. Dansekurs
”Jeg drikker ikke – jeg danser dårlig nok fra før” heter et gammelt slagord fra avholdsbevegelsen – hva med å gjøre noe med det? Enten ved selvhjelp eller med å leie inn en instruktør. Det hele kan avsluttes med en tur på byn.
15. Tur i parken
På fine sommerdager er det få begrensninger på hva man kan gjøre i en park – kubb, krokket, slå på ring, bom 50, badminton-turnering, frisbeegolf, hesteskokasting – bare fantasien trekker grensene.
16. Grilling
Dette kan også være en fin verveaktivitet. Inviter folk på grillfest.
TIPS: En god grillkveld kan også utvikle seg til en slags variant av punkt en, der alle tar med en alkoholfri drikke som de mener egner seg godt til grilling.
17. Dra på stranden og lag sandslott
Eller snømenn om det er vinter.
18. Filmkveld
Arranger enten en standard filmkveld med tilhørende sjokolade, chips og e-stoffer, eller alternativt kan man gå inn for å få et mer faglig utbytte, og lete frem filmer som kan kobles til IOGTs ideologi.
Husk at det finnes regler for filmfremvisning – skal dere gjøre dette ofte, er det greiest å starte en filmklubb, kanskje?
TIPS: Mange lokale biblioteker har etter hvert utviklet ganske gode filmavdelinger. Hvis du er på jakt etter en god ideologifilm kan jakten med hell startes her. Ulempen er at du kanskje da også må jakte på en VHS-spiller…
19. Ut og spise
Det er jo koselig for alle. Dra på et ukjent eller nyåpnet restaurant, eller finn dere et stamsted.
20. Båttur
Dette kan gjøres i stor og liten målestokk. Enten ved en privat båt eller å leie en litt større båt med kaptein og greier. Dette kommer an på formål og budsjett. En større båttur, eller en tur til en øde holme kan være en fin anledning for å ta inn noen nye medlemmer i laget. Denne aktiviteten bør fortrinnsvis gjøres om sommeren.
21. Arranger temafester
Temafester er ofte moro, så lenge man styrer unna klisjetemaene.
Her er forslag til temafester:
- Dessertparty – alle tar med sin favorittdessert.
- Nasjonsparty – alle må kle seg ut som et land.
- Kamuflasjefest – alle prøver å gjøre seg usynlig.
- Fargeparty – alle må kle seg i klær med samme farge
- Tullesprårkparty – alle må prate tulleaksent. Her kan det bli helt umulig å forstå hva noen sier.
TIPS: Slike fester trenger ikke bare være for lagets egne medlemmer. Dette kan være en god anledning til å invitere potensielle medlemmer eller rett og slett henge plakater opp på butikken og invitere alle som vil komme. Med en liten inngangssbillett kan det hele utvikle seg til en økonomiaksjon også.
22. Karneval
Dette kan også være en variant av temafester, der alle må kle seg ut etter et bestemt tema.
23. Dykking
Dette er en langvarig aktivitet som koster penger. Dykkerutstyr og dykkerlappen koster litt, men er kjempemoro når dere først er i gang.
TIPS: Aktiviteten kan kulminere med en dykketur til sydlige farvann. Dette kan gjennomføres ved at alle sparer litt penger hver gang dere er og dykker, så blir det ikke så stor engangsutbetaling.
24. Gjør noe nytt
Gjør noe ingen i laget har gjort før. Det kan enten være noe som tar hele møtet, eller som bare varer noen minutter. Det kan være enkelt eller avansert – men regelen er at det skal være noe ingen har gjort før. Det kan for eksempel være å spille et nytt brettspill, hilse på naboen eller handle i den nye dagligvarbutikken i nabobygden. Ansvaret for å finne på noe nytt kan dere bestemme i plenum på hvert møte, eller det kan gå på omgang blant lagsmedlemmene.
25. Gjør ingenting
Seinfeld-inspirert møte
26. Dra et sted man aldri har vært
En variant over punktet over. Dette trenger ikke være noe veldig eksotisk. Kanskje en gate på stedet deres hvor man aldri har gått, eller en skogsområde i nærheten. Gjør det til en liten ekspedisjon hvor forberedelsene er halve moroa.
27. Turist i egen by
Legg opp en dag som turist i egen by. Hvordan ville du sett på byen om du kom hit som turist? 28. Følg hjemmelaget borte
Alle byer og bygder har et idrettslag som driver en eller annen idrett – fotball, håndball ol. Hva med å følge hjemmelagets bortekamper en hel sesong? Da får man sett mange nye steder, og får forhåpentligvis mange gode idrettsøyeblikk. Mange av supporterturene er også ganske ”fuktige”. Så om en gruppe som ikke drikker alkohol ble med ville det også være en god ideologisk handling.
TIPS: Dette kan jo selvsagt kombineres med å besøke lokale IOGT-lag på de stedene dere besøker.
29. Spill radiobingo
Svært mange lokale radiostasjoner finansierer sin egen drift med radiobingo, og premiene kan ofte være så store som 36.000 kroner for en spillkveld. Det kan være moro å samle en gjeng for å spille radiobingo en kveld.
30. Arranger hjemmediskotek
Tøm stuen for møbler, samle sammen den beste musikken dere har og spill kul musikk til hanen galer.
31. Lag en film
Mange har en hemmelig drøm om å lage en film. Kanskje noen av dere til og med har et manus liggende i skrivebordsskuffen? Og et enkelt digitalt videokamera er ikke lenger altfor dyrt. www.nva.no er et nettsted for videoamatører. En film kan være tidkrevende og vanskelig å lage, men resultatet kan være svært morsomt.
TIPS: Kanskje dere kan leie en sal på den lokale kinoen for ”premierefremvisningen”?
TIPS: Om dere har vanskelig for å lage et helt nytt manus kan en ide være å forsøke å lage en parodi på en film dere har sett, eller en musikkvideo.
32. Støp lys
Dette punktet sier seg jo selv.
33. Starte fotoklubb
Kan gjerne kombineres med at dere får en dyktig fotograf til å holde et kurs for dere, eller gjennoppfriskningskurs en gang i halvåret.For motivasjonens skyld kan dere kåre månedens bilde og årets bilde, med litt artige premier. Dere kan også ha egne foto-konkurranser f.eks månedens sportsbilde, naturbilde, eller actionbilde. Legg ut bildene på Flickr. Om mange IOGT-lag gjor det samme så kan vi lage en IOGT-gruppe der.
34. Bollebaking m/ eventuelle unger
Hvis dere har problemer med å finne tid til å møtes på kveldstid, eller har problemer med å finne barnevakt, kan det være en løsning å bruke helgene og ta med ungene. Felles bollebaking med barna er en koselig måte å tilbringe lørdagsformiddag på. Særlig hvis det kombineres med kakaodrikking og spising av ferske boller etterpå.v 35. SyltetøyverkstedMens bollebaking gjerne er en vinteraktivtet kan syltetøyverksted være bollebakstens motstykke om sommeren og høsten. Man kan dra på jordbærselvplukk, blåbærtur i skogen eller oppsøke en butikk en dag med billige jordbærpriser. Så renser man bærene i fellesskap, lager syltetøy og deler opp resultatet slik at alle får like mye med seg hjem.
36. Syv sorter
Før jul låner dere skolekjøkkenet, og tar julebaksten sammen. Alle baker en sort hver, og så deler man etterpå.
37. Middagslag m/ felles barnevakt
Å smake på andres kokkekunst eller imponere gjengen med dine egne kunster er alltid moro, og en fin kveld. Dersom det er flere som har barn å ta vare på, kan dere spleise på noen tenåringer som kan ha sin egen barnehage mens dere spiser. Da får jo barna noen å leke med også. Dere kan også arrangere en temamiddag. Reinsdyrbiff hvor alle kommer i samekofte for eksempel.
38. Juleverksted
En fin førjulsaktivtet og moro for barna. 39. Lag en tidskapsel
Legg i den saker dere mener er typisk for vår tid, og gjem eller grav den ned. Legg i noen bilder av dere selv, en mulighet til udødelighet. Om dere ikke tror den vil ligge gjemt særlig lenge, kan dere evt. skrive brev til deres fremtidige selv i stedet. Morsomt å se igjen om noen år.
40. Diskgolf
Den nye folkesporten brer om seg. Dette er en kombinasjon av golf og frisbee. Man bruker frisbee i stedet for ball, også må man finne noe i området som kan fungere som hull, f.eks lyktestolper, søppelkurver, trær og lignende. Banen kan være på 18 hull, som på en golfbane, eller færre. Det finnes også baner hvor man kan spille. Besøk www. frisbee.no for mer informasjon om regler og baner, og også om andre måter å bruke frisbeen på. Evt. www.pdga.com God tur! Fotballgolf er et beslektet alternativ.
41. Førstehjelpskurs
Hva gjør en egentlig dersom naboen faller om på butikken? Eller dersom man er førstemann til et ulykkessted. Dette er det mange som føler seg svært usikre på. Samtidig vet vi at enkel førstehjelp på et tidlig stadium ofte kan bidra til å redde liv. Inngå et samarbeid med den lokale Røde Korsforeningen om enkel førstehjelp og livredning. Dette kan være et ok åpent opplegg, som kan brukes som rekutteringsopplegg både for IOGT og for Røde Kors.
42. Talentkonkurranse
Arranger en lokal variant av Idol eller Norske Talenter. Enten internt i laget hvor medlemmene viser sine ukjente sider, eller som en åpen konkurranse.
43. Lekekveld
Av og til kan det være morsomt å slippe alle hemninger å finne frem barnet igjen. En kveld full av kjente og ukjente leker kan være skikkelig moro.
44. Olympiske leker
Lekekvelden kan også arrangeres som olympiske leker. Sett sammen 5-8 aktiviteter, og del deltakerne inn i lag. Foruten lekebiblioteket kan dere også ta dere en liten tur i nærmeste lekebutikk, og la kreativiteten flomme. For å få den riktige olympiske følelsen kan dere starte kvelden med en åpningssermoni med innmarsj og edsavleggelse.
Eksempler på leker kan være (men her er det bare fantasien som setter grensene)
- Bygge en legofigur på kortest tid (høyere vanskelighetsgrad uten instruksjoner)
- Støvelkasting med salto
- Blindeløp
- Gruppeløp med ball
- Hyl uten tilløp (hvem hyler høyest eller kunstneringskt)
- Stå på plakat uten å være nær bakken
- Smyging gjennom sykkeldekk
- Flytting av vann
- Hvem vet mest om IOGTs lovverk (for de virkelige organisasjonsnerdene)
45. Arranger cirkus
Lær jonglering, gå på slakk line eller kanskje en av dere vil være klovn. Kanskje kjenner dere noen som kan lære dere kunstene.
46. By-orientering
Orientering trenger ikke bare være å gå i skog og mark. Sett opp ulike poster i byen, gjerne med rebuser eller spørsmål som deltakerne må svare på for å bekrefte at de har vært der. Evt. så må de ta bilde av seg selv med mobilen på stedet. (Det siste kan gi gode minner fra turen, også)
Lag gjerne rebuser som deltakerne må løse for å komme frem til posten. Dere kan velge selv om de må gå i en spesiell rekkefølge for å nå postene, eller om de kan velge de som de vil. Kan også kombineres med ulike konkurranser underveis for å gjøre en dag ut av det.
47. Skattejakt
En variant av aktiviteten over. Men i stedet for å finne poster er deltakerne ute etter en gjemt skatt. For å finne denne må de løse ulike rebuser, gjøre noen spesielle aktiviteter osv. Mange muligheter her.
48. Geocaching
Geocaching er en aktivitet hvor du ved hjelp av en GPS-mottaker skal finne utlagde bokser i naturen. Koordinatene til disse boksene kan du finne på sider på nettet. En fin måte å komme seg ut i naturen på. Se mer på www.geocaching.com eller den norske siden www.geocaching.no
49. Gymtime – kom i form
Det er lettere å komme i form dersom man er flere om saken. Det kan være en ide å samles til fysisk fostring en gang i uken. Det kan være turgåing, fotballspilling, tur til treningsstudio, eller egentlig hva som helst, så lenge dere er i aktivitet.
Alvorlighetsgraden setter dere selv. Noen vil kanskje bare ha det moro, mens andre vil jobbe mot et mål.
50. Sesonggjengeren
Hver sesong arrangeres en kveld med sesongidrett: skøyter, svømming etc., Slik får man prøve flere idretter, og kanskje finner man noe man trives med.
51. Joggeklubb
Å jogge sammen gjør opplevelsen morsommere, og det er enklere å holde ut lenger. Alvorlighetsgraden kan variere fra uformelle joggeturer til trening til et bestemt mosjonsløp.
52. Fjelltoppklubben
Er dere flere som liker å oppsøke fjelltopper, kan dere lage en fjelltoppklubb, hvor målet er å oppsøke alle fjelltoppene over en viss høyde i kommunen, fylket, eller for den saks skyld hele landet.
53. Cheerleading
Kast deg med, men tilpass de mest spektakulære stuntene etter forholdene.
54. Bowlingkveld
Dette trenger kanskje ikke den største forklaringen. Dersom dette er noe dere har lyst til å drive mer med, finnes det bowlingligaer man kan melde seg på de aller fleste steder. Det er også en idrett som passer for alle aldre.
IOGT-huset. Torggata 1, 4. etg. Oslo
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!