IOGT spurte våren 2025 seks politidistrikt om hvordan de håndhever dagens regulering. Den generelle tilbakemeldingen fra er at politiet reagerer og håndhever forbudet, og at det kommer an på situasjonen for hvilken reaksjonsform som blir gjennomført.
Det fremkommer av spørreundersøkelsen fra Verian at dagens regulering virker forebyggende. Hele 63% av de mellom 18 og 40 år svarer at de har begrenset drikking på offentlig plass fordi det ikke er lov, og dette viser hvordan signaleffekten av en regulering har en viktig forebyggende effekt. Det er dag også viktig at politiet jobber forebyggende og kan forhindre at situasjoner oppstår som følge av drikking på offentlig sted, heller enn å reagere i etterkant.
IOGT spurte våren 2025 seks politidistrikt (Vest, Agder, Møre og Romsdal, Oslo, Troms og Trøndelag) om hvordan de håndhever dagens regulering. Den generelle tilbakemeldingen fra disse politidistriktene er at politiet reagerer og håndhever forbudet, og at det kommer i stor grad an på situasjonen for hvilken reaksjonsform som blir gjennomført. Det kan være fra muntlig informasjon der man minner om lovgivningen, bortvisning og/eller destruering av alkoholvarene.
Politiet oppgir også at det hender at situasjonen fører til anmeldelse, og det skjer da etter at de først har gitt råd og beslaglagt drikkevarene. Det er opp til hver enkelt patrulje å avgjøre hvilke reaksjoner som er egnet til gitt situasjon med tanke på støy og uro, beruselsesgrad og eventuell sjenanse for andre folk i nærheten. Ingen av distriktene uttalte at dette har lav prioritet, men at Politiets prioriteringsdirektiv er avgjørende for oppfølgingen av håndhevingen. Politiet oppgir at det er helst i sammenheng med at de uansett er ute at det blir avdekt og påpekt. Når det er høyt trykk på andre parallelle arenaer, slik som en festival, vil det være betydelig vanskeligere å gjennomføre håndhevingen av alkoholbruk på offentlig plass.
Et viktig poeng som ble fremhevet av flere av politidistriktene er viktigheten av å ha lovverket fordi det gir dem muligheten til å gripe inn ved behov. Ett av distriktene fokuserte også på hvordan en sak har startet med å gripe inn på grunn av alkoholbruk på offentlig plass, og at det deretter har avdekket andre lovbrudd.
Dersom lovverket ikke er tydelig på offentlig drikking kan det vanskeliggjøre jobben for politiet, da mulighetene for å gripe inn ikke lenger er til stede. Da vil man heller ikke avdekke de andre lovbruddene som har blitt avdekket.
IOGT mener det er grunn til å minne om også den forebyggende effekten av at politiet griper inn også før det har blitt uro og problem. Det er derfor viktig at politiet jobber forebyggende og kan forhindre at situasjoner oppstår heller enn å reagere i etterkant.
Politiet er nå aktivt ute i gatebildet og passer på at folk overholder smittevernreglene. Det er også en god anledning til å øke bevisstheten rundt viktigheten av et alkoholfritt offentlig rom.
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
IOGT har i mange år jobbet for at parker og offentlige rom skal være rusfrie og trygge for alle. I 2018 utarbeidet vi rapporten "Parken for alle" der vi dokumenterte stor støtte i befolkningen for å beholde forbudet mot alkohol på offentlig plass.
I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai.