Alkohol er den fjerde største risikofaktoren for sykdom og tidlig død i følge WHO. I utviklingsland med lav dødelighet er alkohol risikofaktor nummer en.
WHOs globale strategi for å redusere skadelig alkoholbruk representerer en internasjonal enighet om at det å redusere skadelig buk av alkohol og relaterte helse- og sosialbyrder er et prioritert område innen folkehelse. Strategien gir rettledning for handling på alle nivåer, inkludert 10 anbefalte mål for politikk og forebygging på nasjonalt plan.
Fattigdom fører ikke direkte til avhengighet, men øker tilbøyeligheten til å misbruke rusmidler. Fattigdom svekker det som kalles beskyttende faktorer, og styrker risikofaktorer. Dette gjelder i alle land, men i utviklingsland uten en beskyttende alkoholpolitikk, og mindre mulighet for hjelp fra staten slår dette enda hardere ut.
Les mer om fattigdom og rusmidler i Norge.
IOGTs bistandsorganisasjon FORUT har spisskompetanse på et tema som skiller dem fra de fleste andre bistandsorganisasjoner, nemlig rus som utviklingshinder. Arbeidet er samlet i programområdet Alcohol, Drugs and Development (ADD). Arbeidet skjer både med alkohol og narkotika som et spesifikt problemområde, men like ofte som et tema som henger nært sammen med andre utviklingsproblemer: HIV/AIDS, fattigdom, vold mot kvinner, barnerettigheter, de nye livsstilssykdommene, godt styresett osv.
En egen ressursside på internett, (på engelsk) har nyhetsstoff, tips, fagartikler og lenker. Det er også mulig å abonnere på et elektronisk nyhetsbrev, ADD-bulletin. Se siden her: Alcohol, Drugs and Development (ADD)
Gjennom arbeidet med rusproblemene har FORUT også avdekket at alkoholindustrien har forsøkt å skrive alkoholpolitikken i en del afrikanske land, dokumentert dette og bidratt til å sette i verk alternative prosesser (se: Drinks industry supplanting government role in Sub-Saharan Africa).
Durgas historie begynner i en fattig familie i en av slummene i Kolkata, nord i India. Familien gikk i oppløsning, og hun ble overlatt til en fosterfamilie som lovet å ta vare på henne.
FORUT, solidaritetsaksjon for utvikling, ble stiftet i 1981 av IOGT og våre ungdoms- og barneorgansiasjoner Juvente og Juba. Formålet er å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring.
Det er god grunn til å feire framgangen for jenter og kvinners rettigheter nasjonalt og internasjonalt. Men det er dessverre også god grunn til å si at en feiring ikke er på sin plass. Det er for langt igjen til alle jenter og kvinner får bruke sin stemme og bli lyttet til på samme måte som gutter og menn.
IOGT i Norge bidrar til å mobilisere mennesker til å være aktive i sine lokalsamfunn og i sine liv. Det gjør vi ikke alene.
Som en del av den verdensomspennende dugnaden for å begrense corona-pandemien har mange av oss blitt bedt om å holde oss hjemme. Det er en god anledning til å treffes på tvers av landegrensene.
Å investere nær 90 milliarder kroner fra Oljefondet i alkoholindustrien er ikke god politikk. Denne kronikken stod på trykk i Dagbladet 25. juli 2019.
Vi får midler til mye av vårt forebyggende arbeid fra Helsedirektoratet. Dette er hva vi har skrevet i søknaden omkring det faglige grunnlaget for våre valg i forebyggingsarbeidet.