Et nasjonalt forbud gjør det enkelt å forstå reglene, forebygger utrygghet og bidrar til at parker og fellesområder er trygge og tilgjengelige for alle. Når reglene er like overalt, blir det lettere å håndheve dem – og tryggere for alle.
Med erfaringer fra Sverige, Nederland og Storbritannia vil IOGT peke på tre utfordringer med lokale bestemmelser fremfor en helhetlig tilnærming:
Uten et helhetlig regelverk vil det vil kunne være store variasjoner fra kommune til kommune for innføring av soner – også innenfor samme kommune. Det vil også være forskjeller i hvordan kommunene gjennomfører forebygging og oppfølging av problemer knyttet til alkoholbruk på offentlig plass. Et nasjonalt forbud gjør det enkelt for publikum å forstå og forholde seg til lovgivningen. Det gir også lite rom for usikkerhet rundt hvor og når det i tilfelle skulle være lov.
Med en sonetilnærming må problemene ofte allerede ha oppstått før man adresserer problemet. Det kan være vanskelig å få gjennomslag for at en park skal være rusfri og barnevennlig dersom en ikke kan dokumentere problemer. Det vil si at visse områder må ha erfaring med for eksempel utelivsvold, fyll og uro før man velger å definere et område som en alkoholfri sone. Om problemene allerede finnes har skaden med ekskludering og utrygge miljø allerede skjedd. Når en park eller strand først har fått et rykte og et mønster er utviklet, er det ofte vanskelig å reversere dette og bygge opp igjen et trygt miljø.
En tredje potensiell utfordring med lokale bestemmelser er selve etableringen, eller mangelen av etablering, av soner. For å kunne etablere soner må nødvendigvis noen ta initiativ og potensielt dokumentere behovet i et område. Dersom dette initiativet ikke blir tatt vil heller
ikke sonene bli etablert. Det kan også være både ressurskrevende og utfordrende å få politisk gjennomslag. Dersom initiativet ikke blir tatt vil heller ikke sonene bli etablert.
Pils i park er en tematikk som ofte blir debattert, og det har også vært ulike politiske forslag om en liberalisering av lovverket.
- Jeg ville ikke tatt med meg Marius opp dit, slik det er nå. Det er ikke så barnevennlig, sa Marit Bjørgen. God informasjon om alkoholforbudet i forkant av arrangementet både fra arrangør, politi og kommunen ville skapt andre forventnigner og bedre rammer rundt skifesten.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
64 % mener alkoholforbudet langs skisporene i Holmenkollen Skifestival må håndheves bedre. IOGTs undersøkelse viser at 51% opplever alkoholbruken så problematisk at de ikke ville tatt med barn inn i området.
Forbudet mot drikking på offentlig sted skal sikre at barn og ungdom føler seg trygge når de går på gata, er i parken eller på stranda. 1 av 4 ungdom under 30 år har opplevd ubehagelige situasjoner knyttet til alkoholbruk på offentlig plass.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.