Et nasjonalt forbud gjør det enkelt å forstå reglene, forebygger utrygghet og bidrar til at parker og fellesområder er trygge og tilgjengelige for alle. Når reglene er like overalt, blir det lettere å håndheve dem – og tryggere for alle.
Med erfaringer fra Sverige, Nederland og Storbritannia vil IOGT peke på tre utfordringer med lokale bestemmelser fremfor en helhetlig tilnærming:
Uten et helhetlig regelverk vil det vil kunne være store variasjoner fra kommune til kommune for innføring av soner – også innenfor samme kommune. Det vil også være forskjeller i hvordan kommunene gjennomfører forebygging og oppfølging av problemer knyttet til alkoholbruk på offentlig plass. Et nasjonalt forbud gjør det enkelt for publikum å forstå og forholde seg til lovgivningen. Det gir også lite rom for usikkerhet rundt hvor og når det i tilfelle skulle være lov.
Med en sonetilnærming må problemene ofte allerede ha oppstått før man adresserer problemet. Det kan være vanskelig å få gjennomslag for at en park skal være rusfri og barnevennlig dersom en ikke kan dokumentere problemer. Det vil si at visse områder må ha erfaring med for eksempel utelivsvold, fyll og uro før man velger å definere et område som en alkoholfri sone. Om problemene allerede finnes har skaden med ekskludering og utrygge miljø allerede skjedd. Når en park eller strand først har fått et rykte og et mønster er utviklet, er det ofte vanskelig å reversere dette og bygge opp igjen et trygt miljø.
En tredje potensiell utfordring med lokale bestemmelser er selve etableringen, eller mangelen av etablering, av soner. For å kunne etablere soner må nødvendigvis noen ta initiativ og potensielt dokumentere behovet i et område. Dersom dette initiativet ikke blir tatt vil heller
ikke sonene bli etablert. Det kan også være både ressurskrevende og utfordrende å få politisk gjennomslag. Dersom initiativet ikke blir tatt vil heller ikke sonene bli etablert.
Politiet er nå aktivt ute i gatebildet og passer på at folk overholder smittevernreglene. Det er også en god anledning til å øke bevisstheten rundt viktigheten av et alkoholfritt offentlig rom.
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
IOGT har i mange år jobbet for at parker og offentlige rom skal være rusfrie og trygge for alle. I 2018 utarbeidet vi rapporten "Parken for alle" der vi dokumenterte stor støtte i befolkningen for å beholde forbudet mot alkohol på offentlig plass.
I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai.